13 Haziran 2011 Pazartesi

Ölümsüz Tek Canlı


Çok ilginç değil mi? Ölümsüzlük..

Dünyada ölümsüzlüğe ulaşabilmiş tek bir canlı varmış o da bir denizanası cinsi olan Turritopsis Nutricula. Bu canlı cinsel olgunluğa eriştikten sonra kendisini polyp denilen çocukluk zamanına geri döndürebiliyor. Yani sonsuz bir döngünün içerisindeki Benjamin Button gibi düşünebilirsiniz bu canlıyı =) Biri öldürmedense ölmüyorlar aynı bir Elf gibi =)

Bu çocukluğa dönme işleminin ingilizce adı transdifferentiation yani bir hücrenin başka bir hücre haline dönüşebilmesi. Toplam yarıçapı 4-5 mm olan ve üzerinde 80-90 dokunaç taşıyan bu olağanüstü canlının kendini gençleştirmek için uyguladığı bu sistemi aslında kertenkeleler yeniden kuyruk uzatmak için veya tavuklar hasar almış gözlerini yenileyebilmek için kullanıyorlar. Ama Turropsis nutricula hariç hiçbir canlı tüm vücüdunu tamamen yenileyip ölümsüzlüğe ulaşabilmiş değil.

Aslen Karayiplerde yaşadıkları varsayılan bu denizanaları şu an tüm dünyaya yayılmış durumda ve sessiz bir istila gerçekleştirmiş haldeler. Fakat bir çok balığın besin maddesi oldukları için sayıları tehlikeli boyutlara ulaşmış değil.

Bilim adamları ise gelecekte olası bir gençleştirme iksirinin bu canlılar sayesinde bulunabileceğinden bir hayli ümitli..

Aşağıdan farklı evrelerde çekilmiş Turritopsis Nucricula fotoğrafları bulunan slayt gösterisini izleyebilirsiniz..

Ne Diyelim Öldürmeyen Allah Öldürmüyor Arkadaşlar =)



(BlackBerry'den videoyu izleyebilmek için buraya tıklayın)

Not: Şehir Dışında Olacağımdan Haftaya Salıya kadar Yokum =( Görüşmek Üzere ÇokHücreliler!! =)

Hiç yorum yok: