31 Mayıs 2011 Salı

En Şirin 10 Bebek Resmi

Bebekler çoğu insanın aslında zayıf noktası.. Yumuşacık tenleri, masumlukları, ufacık elleri, parlayan gözleri ve içten gülüşleriyle herkesin kalbini kolayca fethedebiliyorlar.


Newbornbabyzone.com ise bir yarışma düzenleyip okuyuclarından şirin buldukları bebek resimlerini yollamalarını istemiş. Finale kalan 30 fotoğraf arasından ise aşağıda slayt şovunu izleyebileceğiniz en şirin 10 bebek resmi sıyrılmış..



Bu resimler, bebeği olan olmayan tüm ÇokHücrelilere gelsin =)

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Transformers 3: Dark of the Moon

İlk filmi Transformers (2007) ile seriye çok güzel bir başlangıç yaparak dünya çapında 710 milyon dolar gibi bir hasılata ulaşan, ikinci film Transformers: Revenge of the Fallen (2009) ile hayran kitlesinin beklentilerini tam olarak karşılayamamasına rağmen dünya çapındaki gişe hasılatını 850 milyon dolara çıkartan çocukluk kahramanlarımız Transformers'lar, Amerika'da 29 Haziran'da gösterime girecek son filmleri Transformers: Dark of the Moon ile 1 Temmuz'da ülkemizdeki beyazperdelerde yerlerini alacaklar.

İlk iki filmle karşılaştırıldığında, kadrosundaki en büyük değişikliğin başroldeki kadın oyuncusunda olduğu hemen göze çarpıyor. Mikaela Banes rolundeki Megan Fox'un yerine artık Carly Miller rolüyle Victoria's Secret Meleklerinden Rosie Huntington-Whiteley'i izleyeceğiz.

İlk iki filmde olduğu gibi Transformers: Dark of the Moon'un yönetmenlik koltuğunda Michael Bay otururken, yapımcı rolünü ise yine Steven Spielberg üstlenmiş. Bay, bu filmde asıl gayesinin eskisinden de büyük bir prodüksiyon yaratmak yerine karakterlere ve hikaye örgüsüne daha fazla önem vermek olduğunu geçtiğimiz günlerde açıkladı.

Bu filmin Michael Bay'i yönetmenlik koltuğunda göreceğimiz son Transformers filmi olacağının ve ilk iki filmin yazarları Roberto Orci ve Alex Kurtzman'ın Transformers: Dark of the Moon'un yazar kadrosunda yer almadıklarını hatırlatmanın da faydası var.

Aşağıdan izleyebileceğiniz 4. Fragman, geçtiğimiz günlerde filmin resmi websitesinde yayınlandı. 1080p haline getirip tam ekran izlemeniz, filmsever ÇokHücrelilere tavsiye edilir =)



(BlackBerry'den videoyu izleyebilmek için buraya tıklayın)

29 Mayıs 2011 Pazar

İyi Bir Profil Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Facebook açıldığından beri gençliğin en büyük kaygısı ne politika, ne felaketler sadece güzel profil fotografı çekmek oldu =)

Kimisi kamerayı havada tuttu aşağıdan sırıttı, kimisi geçti ayna karşısına aynadan yansıyan yüzlerce fotosunu çekti, kimisi arkadaşlarıyla grup fotografları çektirip onları koydu profil fotografları yerine.

Bugune kadar hiç "mükemmel fotograf çekme" araştırması yapılmamıştı. Samsung firması işte tam bu noktaya el atmış, adamlar oturmuş, düşünmüş taşınmış, iyi bir profil fotografını nasıl çekebiliriz diye dert etmişler kendilerine..

Yaratıkların fotoğraflarını çekerek de kendilerine adadıkları bu görevi bir kademe daha zorlaştırmışlar. Açıkcası süper de başarmışlar bu işi. Yani hikayelerden çıkma yaratıklara resmen aşık olası geliyor insanın =)

Bakalım Çok Hücreliler kendi profillerinde bu taktikleri kullanacaklar mı =)

28 Mayıs 2011 Cumartesi

22 Ağustos İnternet Yasağı İçeriği


Sürekli etrafta konuşuluyor bu özgürlüklerimizi kısıtlamaya çalışan en saçmasapan değişiklik. Fakat detaylarını tam olarak bilmeyen, tamam bu kadar yürüyüş yapılıyor da içeriği ya da detayları ne bu işin acaba diye düşünen Çok Hücreliler'in TR-Portal.net'den almış olduğum sıkça sorulan sorulara göz atmasında fayda var..

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, 22 Ağustos tarihinde Güvenli İnternet Hizmeti adı altında yapılacak olan yasaklamalarla ilgili olarak akıllarda oluşan tüm soruların cevaplarını 5 Mayıs tarihinde yaptığı basın toplantısı ile verdi. İşte sorularınıza yanıtlar;

1- Güvenli İnternet Hizmeti nedir?

Güvenli İnternet Hizmeti Erişim Sağlayıcılar tarafından altyapısı oluşturularak isteyen kullanıcıların İnternet’ten güvenli hizmet alma seçeneğidir.

2- Güvenli İnternet Hizmeti düzenlemesinin hukuki dayanağı nedir?

Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca çıkarılan Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin İnternetin Güvenli Kullanımı başlıklı 10.maddesi, İşletmecilere İnternetin Güvenli Kullanımına yönelik ücretsiz alternatif hizmet sunma yükümlülüğü getirmektedir. Diğer taraftan Türkiye’de İnternet’in güvenli kullanımına yönelik şikâyet ve talepler doğrultusunda Güvenli İnternet Hizmeti ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun 22/02/2011 tarihli ve 2011/DK-10/91 sayılı Kurul Kararı ile “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” belirlenmiştir.

3- Güvenli İnternet Hizmeti ne zaman faaliyete geçecektir? Güvenli İnternet Hizmeti’nin getirdiği yenilikler nelerdir?

Halen sunulan internet hizmetine ilave olarak, işletmeciler 22 Ağustos 2011 tarihinden itibaren, isteyen kullanıcıların tamamıyla özgür iradeleri ile seçebilecekleri alternatif Güvenli İnternet Hizmeti sunacaklardır.

Söz konusu hizmet, halihazırda birçok işletmeci tarafından ücret karşılığı sunulan filtreleme hizmetlerine veya ücretli filtreleme programlarına alternatif olarak sunulacak seçenekli, abonelerin istedikleri takdirde kullanabilecekleri ücretsiz bir filtreleme hizmeti olacaktır.

4- Güvenli İnternet Hizmeti’ni almak zorunlu mudur?

Güvenli İnternet Hizmeti bir zorunluluk olmayıp, talep eden aboneler alabilecek, talep etmeyenlerin İnternet erişimlerinde ise mevcut duruma göre hiçbir değişiklik olmayacaktır.

Bu hizmeti alıp almama, seçip seçmeme konusunda kullanıcıların rızası esas olup, tam bir özgürlük mevcuttur.

5- Bu uygulama ücretli midir?

Bu uygulama ücretsizdir.

6-Güvenli İnternet Hizmeti ile kullanıcılar sınıflandırılacak/sınırlandırılacak mıdır?

Bu hizmetle İnternet kullanıcıları sınıflandırılmamakta, bilgiye erişim kısıtlanmamaktadır.

7- Kullanıcılar Güvenli İnternet Hizmeti’nde yer alan profilden yalnızca birisini mi seçebilecekler?

Hayır, istemeyen kullanıcının herhangi bir seçim yapması zorunlu değildir. Kullanıcı istediği zaman bir web sayfası üzerinden istediği profile geçiş yapabilecektir. Kullanıcı, Güvenli İnternet Hizmetini seçse dahi istediği an filtresiz İnternet hizmetine de erişebilecektir. Tek bir profili kullanma zorunluluğu diye bir durum olmayacaktır.

8- Güvenli İnternet Hizmeti’nin seçilmediği durumda ne olacaktır?

Güvenli İnternet Hizmetini tercih etmeyen kullanıcının İnternet erişiminde mevcut duruma göre hiçbir farklılık olmayacaktır. Güvenli İnternet Hizmeti’ni seçmeyen kullanıcı zaten kullandığı İnternet hizmetini aynen kullanmaya devam edecektir.

9- Güvenli İnternet Hizmeti hangi profillerden oluşmaktadır?

Güvenli İnternet Hizmeti, mevcut Standart profile ilave olarak, çocuk profili, aile profili ve yurtiçi profilindenoluşacaktır.

Çocuk Profili Kurum tarafından işletmecilere gönderilen alan adı, IP adresi ve portlara erişimin sağlandığı profildir.

Aile Profili Kurum tarafından işletmecilere gönderilen alan adı, IP adresi port ve ve web proxy sitelerine erişimin sağlanmadığı profildir

Yurtiçi İnternet Profili Kullanıcının sadece yurtiçinde barındırılan ve Kurum tarafından tarafından işletmecilere gönderilen alan adı, IP adresi ve portlara erişimin sağlandığı profildir.

Standart profil, kullanıcının erişebileceği İnternet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı, mevcut (şu anki) İnternet’e erişim sağlanan profili ifade etmektedir.

10- Güvenli İnternet Hizmeti’nin dünyada örneği var mıdır?

Güvenli İnternet Hizmeti tamamen özgür irade ile kişisel tercihler doğrultusunda talep edilecek bir hizmettir. Hem Ülkemizde, hem de dünyada İnternet Servis Sağlayıcıları kullanıcılarına benzer hizmetler sunmaktadırlar.Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin bu konuda tavsiye kararları olduğu gibi, Avustralya, İngiltere, İsviçre, İspanya ve Japonya’da benzer uygulamalar yapılmaktadır.

11- Ailelerin seçebileceği internet filtreleme sistemleri mevcutken neden yeni bir sistemin hazırlanmasına gerek duyuldu?

Şu anda sunulan mevcut hizmetlerin büyük çoğunluğu ücretli ve belirli kullanım zorlukları içermektedir. Bu konuda vatandaşlarımızdan gelen yoğun şikayetler ve istekler doğrultusunda, kullanımı kolay ve ücretsiz olarak sunulacak alternatif bir hizmet olarak “Güvenli İnternet Hizmeti” hazırlanmıştır.

12- Profiller arası geçiş nasıl olacaktır? Herhangi bir Profilden Başka Bir Profile Geçmek İsteyince Ne yapmak Gerekecektir?

İsteyen İnternet kullanıcısı Güvenli İnternet Hizmetini seçse dahi istediği an filtresiz İnternet hizmetine de erişebilecektir. Bu hususta herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.

Güvenli İnternet Hizmetini alan kullanıcı, profiller arası geçişleri istediği an yapabilecektir. Örneğin bir evde çocukların İnternet kullanımı sırasında “çocuk profili” seçilebileceği gibi, yetişkinlerin internet kullanımları sırasında “standart profil”e kolayca geçilebilecektir.

13- Güvenli İnternet hizmetinde yasaklı sitelere girenler tespit edilecek midir?

Güvenli İnternet hizmetinde kullanıcıların İnternet erişimleri hiçbir şekilde tespit edilmeyecektir.

14- Güvenli İnternet Hizmetinin Kelime Grupları ve Alan Adları İle İlişkisi Nedir?

Basında birkaç gündür tartışılan “kelime grupları ve alan adları” ile Güvenli İnternet Hizmetinin hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

15-Basında Tartışılan Kelime Grupları Hakkında Açıklama Yapar mısınız?

21 ve 27 Nisan 2011 tarihlerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yer sağlayıcılara gönderilen elektronik posta ekinde yer alan kelime grupları ve alan adları kesinlikle yasaklı liste değildir.

Söz konusu liste, yapılan çalışma, gelen ihbar ve şikâyetlerin incelenmesi ve birçok yer ve içerik sağlayıcının yardım talebi üzerine oluşturulmuştur. Bu bildirim işlemi; ilgili Kanun gereği içerik düzenlemesi gerektiren İnternet sitelerinin tespitinde kolaylık sağlanarak erişim engelleme tedbirine ihtiyaç duyulmamasını sağlayan, bu İnternet sitelerinin‘öz denetim – self regulation’ yönelik bir işbirliği sürecinden ibarettir.

16-Belirtilen Kelimeler Alan Adlarında Kullanılamayacak mıdır?

Kullanımı yasaklanan ve otomatik filtreleme yapılacak herhangi bir kelime yoktur.



Tamam yasa böyle hatta çok da olumlu bir şey gibi anlatmış BTK Başkanı Acarer fakat kullanıcıları bekleyen tehlike bu kadar toz pembe değil ne yazık ki..

CNNturk.com'dan Sercan Tezcanoğlu'nun bu konu üzerine yaptığı haber bir çok şeyi açıklıyor aslında:

Geçtiğimiz günlerde basının gündemine gelen “yasaklı kelimeler listesi” büyük tepki almıştı. Ancak bu yasaklı kelimeler listesinin buzdağının görünen kısmı olduğu çok geçmeden ortaya çıktı.

Dayanağı nedir?

5809 sayılı Kanunun 4’üncü 6’ncı ve 50’inci maddeleri ile 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi hükümleri kapsamında, BTK tarafından hazırlanan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” 22 Şubat 2011 tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak, “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”ın 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verildi.

22 Ağustos’ta devreye girecek sistemde internete devlet daha doğrusu “BTK” tarafından belirlenen 4 filtre tipinden birini seçerek girebileceğiz. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor, aksi halde onlara da ağır para cezaları öngörülüyor.

‘Ben giriyorum, siz de girin’den ‘Ben de giremiyorum artık’a…

Düzenlemeye göre 4 tip filtre yer alacak. Aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket. Her internet abonesi bunlardan birini seçmek zorunda kalacak. Bu filtre tipini internet kafelerde uygulanan “Websense” filtresine benzetebiliriz. Yani sadece internet kafenin belirleyebildiği sitelere girebileceksiniz. Bu tür filtre sistemleriyle içeriğinde sorun olmasa bile birçok sitenin filtreye takıldığı kullanıcılar tarafından biliniyor.

Git gide uçsuz bucaksız bir dünya olma yolunda ilerleyen interneti “güvenli internet” sloganının arkasına sığınarak “terbiye edilmiş internet”e dönüştürecek bu uygulamanın dünyada sınırlı sayıda örneği var. Bu örneklerde Çin, Küba, İran gibi internetin sıkı bir sansür altında tutulduğu ülkelerle sınırlı.

Bu uygulamayla ilgili olarak Yeni Medya Düzeni için bir makale yazan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Mutlu Binark, 22 Ağustos’ta uygulamaya girecek bu esaslara karşı durulması gerektiğini belirtmişti.

Binark bu görüşüne destek olarak bu sistemin internet kullanıcılarını sınıflandırdığını ve bu esaslarla “internetteki zararlı içerikten korunma” adı altında internetin sınırlandırıldığını ifade etti.

Bu tür filtreler şu anda da var

Bu tür filtre sistemleri işletim sistemleri, internet servis sağlayıcılar ya da internetten bulunabilecek programlar sayesinde isteyen kullanıcılar tarafından zaten istenildiği zaman kullanılabiliyor. Yani zaten kullanıcı böyle bir opsiyona sahip. Ancak BTK’nın uygulamasıyla bu durum bir opsiyon olmaktan çıkıp zorunluluk haline geliyor.

Binark, “Bu usul ve esasların arkasındaki zihin örüntüsünün kendi yurttaşını birey olarak görmediğini, onun adına eylemeye muktedir olarak sadece kendini ve kendinin mutlak otoritesini ve bu mutlak otoritenin doğruluğunu gördüğünü belirtmek gerekir. Bu anlamda burada herşeyi bilen muktedir özne BTK ve muteber vatandaşlar da İnternet erişim özgürlükleri ile İnternet ortamında seçme haklarının “onların iyilikleri adına” ellerinden alınmasına rıza gösterenlerden oluşmakta. Devlet eliyle, filtreleme uygulamasının topyekünleştirilmesine ve zorunlu kılınmasına yol açacak bu uygulamanın benzer örnekleri ancak Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, İran, Tayland gibi yurttaşlarının siberuzama erişimini sınırlandıran ve engelleyen ülkelerden verilebilir” diyerek uygulamanın zararlarına dikkat çekti.

Binark, “Bu internet filtresi uygulamasıyla, birey korumacı ve kollamacı bu muhafazakar ideoloji tarafından pasifize edilmekte, zihni “tek doğru, tek renk, tek söylem” çağrısına uymaya, sağduyuya davet edilmektedir. Bu nedenle, Ağustos 2011’den itibaren İnternet ortamına erişimde aklını kullanmaya muktedir bireyin akıl ve irade özgürlüğünü elinden alan bu usul ve esaslara karşı durmak, yürürlüğe girmesine itiraz etmek gereklidir” diye de yazdı.

Türkiye’de internet nereye gidiyor?

BM desteğiyle Freedom House tarafından Nisan 2011 de yayınlanan İnternette Özgürlük Raporu’na göre, Türkiye’nin “kötü puan’ını 42′den 45′e yükselterek” internete erişim özgürlükleri konusunda geriye doğru gitmeyi sürdürüyor.

Bu uygulamayla BTK, kimin hangi siteye girebileceğine, hangi blogu okuyabileceğine, hangi tartışma grubuna katılabileceğine kendi kendine karar vermiş olacak. İstediği herhangi bir siteyi, sayfayı kara listeye alarak sizin ulaşmanızı engelleyebilecek. Böyle Türkiye’nin İnternette Özgürlük Raporu’nda kendini İran ve Çin’in arasında bulması sandığınız kadar uzak bir gelişme değil.

Standart paket sansürsüz değil mi?

En özgür gibi görünen Standart paket de bir filtre paketi ve BTK tarafından belirlenen erişim engellerine ve kara listelere tabi. Yani YouTube kapalıyken önceden DNS ile girebiliyordu. Ancak bu paket altında erişimi engellenmiş YouTube’a girmek mümkün olmayacak.

Bianet’in başvurusuyla ” internet filtreleme” Planı Bozulabilir

“İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar Taslağı”, Doç. Dr. Yaman Akdeniz’in ifadesiyle “tam anlamıyla devlet sansürü.” Bianet’in yürütmenin durdurulması için Danıştay’a taşıdığı davadan sonuç alınmazsa 22 Ağustos’tan itibaren, “güvenli internet” adı altında hangi sitelere girebileceğimize devlet karar verecek.

bianet’ten Ekin Karaca’nın haberi şöyle:

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) şubat sonunda onayladığı “İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar Taslağı” eskiden sadece internet kafelerin kullanması zorunlu tutulan filtreleme programlarının tüm internet kullanıcılarına yaygınlaştırılmasını öngörüyor.
bianet’in dün (13 Nisan) Danıştay’a taşıdığı taslak, Danıştay tarafından “yürütmeyi durdurma kararı” verilmemesi durumunda 22 Ağustos’ta yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Bu durumda her internet kullanıcısı, aile paketi, çocuk paketi, yurtiçi paketi veya standart paket abonesi olmak zorunda kalacak. Herhangi bir pakete üye olmayanlar ise otomatik olarak standart paket üyesi olarak kabul edilecek.

‘Açıkça sansür’

bianet’e konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yaman Akdeniz, filtreleme sisteminin devlet tarafından yapılacağını, internet sitelerinin kara liste veya beyaz listeye alınarak, kullanıcıların girebileceği sitelerin devlet tarafından belirleneceğini söylüyor ve ekliyor:

- BTK’nın almış olduğu bu karar ile Türkiye’nin sansür altyapısı kurulmaya çalışılıyor.

- Her ne kadar bu bir güvenli internet paketi olarak sunulsa da kullanıcıları koruma adı altında ortaya çıkmış bir sansür sistemi. Filtreleme sistemleri yeni değil. Ancak hükümet odaklı olarak ve tüm kullanıcıları kapsayan, bağlayıcı bir sistem Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Komisyonu dahilinde görülmüş bir sistem değil.

- AB ve Avrupa Komisyonu, çocukları korumak amaçlı hükümet merkezli filtreleme sistemi olamayacağını söylüyor. Okullarda, internet kafelerde, evlerde yöneticiler veya aileler filtreleme sistemi kullanabilir. Ancak herkese bunu kullanmaya zorlayacak bir sistem olmaz.

‘Girebileceğimiz siteleri devlet belirleyecek’

- Sistem, aile paketi, çocuk paketi, yurtiçi paketi ve standart paket olarak karşımıza çıkıyor. Yani siz, “ben filtreleme kullanmak istemiyorum” dediğiniz zaman otomatik olarak standart paket üyesi oluyorsunuz. Kullanıcı adı ve şifreniz olacak ve standart paketi kullanmak zorunda olacaksınız.

- Bu standart paket altında ne gibi uygulamalar yapılacağı belli değil. Hangi siteler serbest olacak, hangileri filtrelenecek bilmiyoruz. Buna devlet karar verecek.

- Bir evde farklı yaşlardan 4-5 kişi kaldığını düşünecek olursanız ve farklı filtreleme sistemleri kullanmak isterseniz, sistem buna izin vermiyor. Evdeki tek bağlantıya tek filtreleme zorunlu oluyor. Bu da çok sayıda kullanıcıyı aile paketini kullanmaya zorunlu tutacaktır.

- Aile paketinin detaylarına baktığınız zaman da burada bir kara liste oluşturulması söz konusu. Mevcut mevzuatın dışında, hangi standarda göre bu kara liste oluşturulacak belli değil.

- BTK kararı diyor ki, isterse servis sağlayıcıları bu kara listeyi daha da genişletebilir. Hiçbir standart olmadan, o internet paketi altından “güvenli” internet servisi verme adı altında sansürleme yapılacaktır.

‘Hükümetin böyle bir sorumluluğu olamaz’

- Alınmış olan kararda bunu hangi kriter ve standartlara göre yapacakları açıklanmamış. Kesinlikle keyfi bir uygulama olacak. Bianet gibi alternatif haber kaynaklarından, sivil toplum örgütlerinin sitelerine kadar pek çok internet sitesini bu tip kara listelere almaları mümkün olacak. Bunun sonu yok.

- Filtreleme sistemini geliştirilip ailelere bedava dağıtılabilir. Çocukların, ailelerin ya da bireylerin kendi filtrelerini oluşturmalarına saygı duyarım ama siz benim internet kullanımıma karışamazsınız. Ben bir yetişkinim, çocuk değilim ve hükümetin böyle bir sorumluluğu yok.

- Ben bir suç işlersem gelirsin beni dava edersin ama o siteye girmek yasak, bu siteye girmek yasak diyemez bana devlet.

’5 yaşındaki çocukla 17 yaşındaki çocuğun internet kullanımı farklı’

- Çocuklar sadece şu sitelere girebilir diye beyaz liste hazırlanacak. Eğer çocuklar için hazırladığınız bir site beyaz listeye girmezse o site kimse tarafından takip edilemeyecek.

- Devlet derse ki, “Çocuklar Facebook’a girmeyecek, ben zararlı olduğun düşünüyorum”, ne yapacağız. Devletin zararlı bulduğu şeyi ben zararlı bulmuyorsam ne yapacağız?

- 18 yaşın altındaki herkes çocuk. 5 yaşındaki çocukla 17 yaşındaki çocuğun internet kullanımı farklıdır.

- Bu filtreleme kişisel olarak yapılmalıdır. Bunu servis sağlayıcı bazında yaptığınız zaman bunun tek adı sansürdür. İstediğiniz kadar güvenli internet diyin, bunun adı sansürdür.

Filtreyi kırana ‘takip’

- Yasakları atlatmak daha zor olabilir. Çünkü IP bazında filtreleme yöntemi kuruluyor burada. Hem daha zor olacak, hem de BTK maddelerinden bir tanesine göre, filtreleme sistemini aşmaya çalışanların tespit edilmesi söz konusu.

- Bu yeni sistem altında port bazında da engelleme yapılacak. Yani BTK, Türk Telekom’a zarar verdiği gerekçesiyle bazı portları kapatarak Skype’ı da yasaklayabilir.

Çok az detay verilmiş olduğu için o kadar muğlak ki; o yüzden bu taslağı son derece tehlikeli buluyorum.

27 Mayıs 2011 Cuma

Portal Kombat

Bu aralar bir arkadaşım sayesinde Portal diye inanılmaz eğlenceli bir oyuna sardım. Sürekli bulmaca çözüyorum çözdükçe kendimi daha da zeki hissediyorum dolayısıyla mutlu oluyorum =)

Dün gece işte tam bu mutluluk anlarımın doruklarında gezerken (oyunun 2.sini yeni yukledim haliyle pek bi keyifliydim =)) bizim Can, beni zorla oyundan çıkartıp bu videoyu izlettirdi. İyi ki de izlettirmiş ben uzun zamandır bir video'ya bu kadar gülmemiştim.

Başlıktan anlaşılacağı gibi Mortal Kombat'la Portal'ın birleşimi nasıl olurdu fikrinden yola çıkan bir grup genç oğlan bu videoyu hazırlamış.

Portal'ı bilmeyen çok hücreliler de rahatlıkla anlayabilirler videoyu..

26 Mayıs 2011 Perşembe

Turkish Airlines Flight Safety Film

Uçağa bindiğimde aynı sıkıcı animasyonu tekrar tekrar görmekten, kemerimin nasıl bağlanacağını öğrenip, çıkış kapılarının nerede olduğunu tekrar tekrar dinlemekten ve bütün bunların anonsunu yapan aynı rutin tondaki sesten sıkılanlar için süper bir film çekmiş THY.

Böylece hem kendilerinin global bir reklamını yapıyorlar hem de Mancester United oyuncularını araya serpiştirerek videonun izlenebilirliğini artırıp yolcularının dikkatini kesinlikle çok daha fazla çekiyorlar.

Benim çok beğendiğim bu "Safety Film"i, çok hücrelilerin de sıkılmadan izleyeceklerine eminim =)