23 Temmuz 2010 Cuma

Zekeriya Sofrası


Dun yazamadım biliyorum ama çok tatil modundayım şu aralar kusura bakmayın artık çok hücrelilerr =)

Bügün ise benim daha dün öğrendiğim ve çok ilginç(garip!) gelen bir gelenek hakkında sizleri de bilgilendirmek istedim...

Bu geleneğimizin adı: Zekeriya Sofrası.. Size en iyi bu olayı nasıl anlatabilirim die araştırma yaparken, Uludağ Sözlükten glgzli adlı arkadasın çok güzel ve yeterli açıklamasını buldum. Bakın neymiş bu gelenek..

Bu gelenek, Cumhuriyet sonrası Ankara'sında görülmüştür.1930-40'lı yıllarda yaygınlaşmış, günümüze kadar gelmiştir. Adak adama, adağını yerine getirme, yeni dileklerde bulunmak için yapılan bir yemekli toplantıdır. Buradaki yemek, daha çok çerez, yemiş ve yeşilliklerden oluşur. Eski istanbul ve Bursa'da da örneği görülmüştür.

Oralarda geleneğin adı,;Zekeriya Peygamber Sofrası; ya da Peygamber Sofrası adıyla adlandırılır. Geleneğin, yüzyılın başında Hicaz'dan gelen ihtiyar bir kadının eseri olduğu söylenmektedir. Zekeriya Sofrası geleneği, genellikle yalnızca kadınlar arasında yapılır. Fakat genç öğrenci delikanlıların ya da ender olarak kadınlı erkekli gurupların katıldığı sofraların da kurulduğu görülmüştür.

Sofra, dileği yerine gelmiş bir kadın tarafından düzenlenir. Daha çok Şabanı Şerif ayı içinde yapılır. Sofraya komşu ve akraba kadınlar çağrılır. Sofra açılmadan önce, iki rekat namaz kılınır. Namazdan sonra Kur'an-ı Kerim'in 19.Suresi olan Meryem Suresi okunur.

Zekeriya Sofrası, adını Zekeriya Peygamber'den alır. Sofranın özelliği ise, namaz kılınıp Kur'an okununcaya ve sofraya adak mumu dikilinceye kadar, katılanların birbirleriyle konuşmamalarıdır. Yani, susmak ve konuşmamak, sofranın başlıca kurallarındandır.Bu nedenle davete çocukları götürmezler. Zekeriya sofrasının bir diğer özelliği, sofrada 41 çeşit yiyeceğin bulunması zorunluluğudur. Eğer sofra iki kişi tarafından düzenlenirse 82 çeşit tabağın olması gerekmektedir. Sofraya katılanlar bu 41 çeşit yiyecekten tadarlar.

Sofranın ortasında, adağı yerine gelmiş olan ve sofrayı düzenleyen kadının diktiği mum, sonuna kadar yanık durur.Bu mumun yanına, davete gelenler ve adak dileyenler de birer mum dikerler. Bunlar;Eğer muradım olursa gelecek yıl Şaban ayında böyle bir sofra kurmayı ya da;Böyle bir Zekeriya sofrası kurmayı adıyorum; derler. Diledikleri niyet sayısına göre de mum dikerler.

Bazıları, Zekeriya Sofrası'nın dinle ilgili olmadığını söylüyorlar. Fakat, namaz kılınması, Kur'an-ı Kerim okunması, dua yapılması gibi uygulamalar, konunun dinsel yönünü göstermektedir. Sofraya mum yakmak ise dinsel esaslara uymamaktadır.Bir Zekeriya Sofrası Listesi Şöyle:

1)Antep fıstığı , 2)Fındık , 3)Sarı leblebi , 4)Kuru üzüm , 5)Beyaz leblebi , 6)Kuru erik , 7)Dut kurusu , 8)Yerfıstığı , 9) Pestil , 10) Kuru incir , 11)Şeker, 12)Portakal , 13)Mandalina , 14) Ayva ,15) Armut ,16)Muz , 17)Kestane , 18)Hurma , 19)Ceviz içi , 20)Damla sakızı , 21)Vişne kurusu , 22)Kesme şeker , 23)Çikolata ,24)Tepsi böreği , 25)Sigara böreği , 26)Zeytinyağlı dolma , 27)Kuru köfte , 28)Patates salatası , 29)Patates kızartması , 30)Turşu, 31)Bisküvi , 32)Maydanoz , 33)Tere , 34)Roka , 35)Marul , 36)Salatalık , 37)Taze soğan , 38)Havuç salatası , 39)Domates , 40)Tuz , 41)Çörekotu

Hiç yorum yok: